La igualtat de gènere, l'ODS de la Xarxa d'Arxius Municipals del mes de març

Dilluns, 8 de març de 2021 a les 00:00

Un document històric que es troba a l'arxiu municipal d'Orís

Amb motiu del Dia de les dones, el document escollit per la nova secció web Docs XAM Agenda 2030 és el Pressupost de material de l'any 1913 de l’Escola diürna de Saderra, al municipi osonenc d’Orís.

La Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) l’ha relacionat amb l’objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) de la igualtat de gènere, ja que aquest document està signat per la mestra Natividad Yarza, que va ser defensora dels valors republicans i feministes.

Natividad Yarza va ser una dona que va dedicar gran part de la seva vida a defensar i promoure la igualtat de drets i deures entre homes i dones i l’any 1934 va esdevenir la primera alcaldessa de Catalunya escollida per sufragi universal. 

La Guerra Civil va truncar la seva carrera de mestra i política i després d’haver passat pel front d’Aragó i haver exercit de mestra durant la guerra, va exiliar-se a França on va viure de manera precària. Yarza va morir en un hospital de Tolosa el 1960.

El document que es presenta és el pressupost i inventari de l’escola nacional de nens i nenes de Saderra, signat per la mestra i que es conserva a l'Arxiu municipal des de 1913. L’accés al document original es pot sol·licitar a través de l’Ajuntament d’Orís.

A partir dels 17 objectius ODS, l'apartat web Docs XAM Agenda 2030 recull els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles, sempre vinculats al fos documental dels arxius municipals.

Per la correcta gestió del patrimoni documental local

Constituïda l'any 2003, la XAM és l'instrument de col·laboració de la Diputació de Barcelona, per tal de garantir la correcta gestió del patrimoni documental local dels ajuntaments que tenen responsable tècnic propi, a través de la Central de Serveis Tècnics.

La XAM dona també suport als ajuntaments menors de 10.000 habitants que, malgrat que no tinguin un arxiu propi integrat al Sistema d'Arxius de Catalunya, han de disposar d'un únic sistema de gestió documental. Mitjançant el Programa de Manteniment, a través de l'equip d'arxivers itinerants es dona suport directe i es garanteix el manteniment dels arxius municipals de la demarcació de Barcelona de fins a 10.000 habitants.

Darrera actualització: 08.03.2021 | 11:10